Kwestie van exposure and practice

Mijn dochter van 13 spreekt vrijwel vloeiend Engels, mensen zeggen vaak dat dit niet verwonderlijk is met een moeder die Engels docent is, maar ze heeft dit echt niet te danken aan mij. Ik heb ooit getracht de kinderen tweetalig op te voeden, maar dat is jammerlijk mislukt door gebrek aan enthousiasme (van de kinderen) en gebrek aan discipline (van mezelf). En toch spreekt ze vrijwel foutloos Engels, mits het niet te diepgaande onderwerpen zijn. Hoe dat komt?

Kwestie van exposure and practice. Ze kijkt en luistert veel Engels en vindt het leuk om in het Engels te praten met vriendinnen, ook al schiet de woordenschat soms tekort en switchen ze soms mid-sentence over op Nederlands: practice makes perfect.

Engelstalige films, snaps, videos en songteksten

Lang niet alle leeftijdgenoten vinden het leuk om eindeloos Engelstalige films, snaps, videos te kijken en Engelstalige songteksten mee te zingen. Die doelgroep blijft dan ook vaak achter in hun (Engelse) taalontwikkeling, de verschillen zijn vaak goed zichtbaar in hun motivatie en hun resultaten ten opzichte van leerlingen die wel veel blootstelling krijgen aan de taal en gelegenheid om te oefenen.

Hoe krijgen we die leerlingen dan toch zover dat ze ondergedompeld worden en zelf praten? Leuke opdrachten bedenken is lastig: lang niet iedereen vindt hetzelfde leuk, bovendien zijn dat soort opdrachten vaak tijdrovend en leveren een hoop onrust op in de les, waardoor het niet haalbaar is om elke les in te zetten – ten minste, niet voor mij. Bovendien is de progressie meten moeilijk en vaak ook tijdrovend: een vlog nakijken van een klas leerlingen kost je zo een heel weekend als je het goed wilt doen. Met dit issue heb ik jaren geworsteld.

Aangepast aan het individuele niveau

En toen kwam ik in aanraking met Reading Assistant en Fast Forword, waar dit alles in een klap mee opgelost werd: leerlingen lezen en luisteren (exposure) en moeten voorlezen en vragen beantwoorden over wat ze gelezen hebben (practice). En dit alles met virtuele ondersteuning en directe feedback en een docentenomgeving waarin je alles terug kunt zien, gekoppeld aan het ERK en bovendien is het aanbod aangepast aan het individuele niveau van de leerling.

De software biedt de mogelijkheid om binnen een veilige omgeving te oefenen met de Engelse taal, woordenschat op te bouwen, de klankteken koppeling te automatiseren, leeskilometers te maken en de bevestiging dat de leerling goed bezig is en groeit. De auditieve ondersteuning is hierbij essentieel: Het Engels is een ingewikkelde taal omdat er een grote discrepantie is tussen het schrift en de uitspraak. Voor taalzwakke leerlingen en leerlingen met dyslexie of andere taal gerelateerde problemen is dit een enorme uitdaging die kan voelen als een onneembare horde. De auditieve ondersteuning in de software en de spellen die inzetten op het vergroten van het werkgeheugen en de cognitieve functies die benodigd zijn om taal te verwerven zorgen ervoor dat de klank-teken koppeling steeds makkelijker gaat en uiteindelijk geautomatiseerd wordt. De positieve affirmatie in de software zorgt ervoor dat de leerling gemotiveerd wordt en blijft en zichzelf steeds meer gaat bewijzen.

Als docent kun je deze ontwikkeling tot op de diepste details volgen, waardoor je leerlingen nog beter kunt ondersteunen en coachen op die zaken die nog ontwikkeld moeten worden. De mogelijkheid om even snel een overzicht van de voortgang tevoorschijn te toveren alsmede de diepte analyse geeft de docent de mogelijkheid om efficiënt en snel conclusies te trekken en specifieke begeleiding te bieden waar nodig.

Leerlingen die groeien in hun ontwikkeling

Leuke, maar tijdrovende opdrachten blijf ik natuurlijk geven, naast de software en het boek. De afwisseling maakt dat leerlingen (en ikzelf) gemotiveerd blijven, maar de continuïteit en de mogelijkheden die de software bieden, is voor mij van onschatbare waarde.

En mijn dochter? Zij gebruikt het programma af en toe voor de lol en leest doodleuk boeken op C1 niveau: ook voor diegenen die juist heel goed zijn is het heerlijk om lekker op je eigen niveau verder te kunnen en je te ontwikkelen. Want dat is uiteindelijk wat we willen, toch: leerlingen die groeien in hun ontwikkeling en trots zijn op hun voortgang.