Motivatie de motor achter leren

Iemand iets leren begint met iemand motiveren. Een kleuter krijgt ineens belangstelling voor letters omdat het reuze handig blijkt om je naam te kunnen lezen als er een zak cadeautjes door de lieve Sint is gebracht.

7 strategieën om je leerlingen te motiveren

Motivatie om te leren lezen groeit als je ontdekt dat je dan ook helemaal zelf iets lekkers kopen omdat je prijzen op de kaartjes kunt lezen. De motivatie om iets te leren kan heel verschillend zijn. Maar wat deze ook is: het is in bijna alle leerprocessen de doorslaggevende factor waardoor leren lukt.

Bij het aanleren van een taal is het belang van de motivatie zeer groot. Want, op enkele uitzonderingen na, spreekt niemand na twee lessen een taal vloeiend. Wil je een taal leren dan vergt dat tijd, aandacht en concentratie. Dit zijn zaken die je alleen kunt opbrengen als je gemotiveerd bent en blijft. Want motivatie is geen constante. Motivatieonderzoeker Johnmarshall Reeve bevestigt dit: “De motivatie van leerlingen wordt sterk beïnvloed door zowel interne als externe factoren die gedrag kunnen starten, in stand houden, versterken of ontmoedigen.” 

Voor een leerkracht in taalonderwijs is het dus van essentieel belang om te weten hoe je een leerling kunt motiveren en ook gemotiveerd kunt houden. In dit artikel vind je 7 strategieën plus een gouden tip om je leerlingen te motiveren tijdens het leren van een taal.

Ken je leerlingen en hun motieven

Waarom wil Myrthe uit de brugklas goed Engels leren en waarom wil Brian uit H3C dat? Myrthe wil het omdat ze talen leren interessant vindt. Brian wil Engels kunnen spreken om in een online game te kunnen communiceren met andere spelers. Dit zijn twee verschillende motivaties die voor deze leerlingen de drijfveer zijn om hun tanden in de lesstof te zetten.

Myrthes leert Engels vanuit een intrinsieke motivatie, het komt vanuit haar interesses en zichzelf. Brian beweegt vanuit extrinsieke motivatie. Hij wil goed Engels kunnen spreken omdat dit een vereiste om iets te bereiken wat buiten hemzelf ligt, namelijk beter samen kunnen gamen. Beide motivaties kunnen leiden tot succes en stimulatie vanuit deze kennis over je leerlingen werkt dus ook beter. Deze motivaties kunnen ook verschuiven van intrinsiek naar extrinsiek of andersom, het is aan de leerkracht hierop in te spelen. 

Maak groepswerk en/of in tweetallen werken een prioriteit

Taal is in de eerste plaats een communicatiemiddel. Het demotiveert daarom sterk als je voor jezelf woordjes aan het leren bent zonder dat iemand reageert op wat je zegt of doet. Om gemotiveerd te blijven om een taal te leren zijn werkvormen in groepen of tweetallen belangrijk. Samen leer je communiceren met nieuwe woorden en begrippen. Zo bouw je met het werken in groepen of tweetallen niet alleen aan het zelfvertrouwen van de individuele leerling, maar ook aan een goede leeromgeving in het algemeen. 

Creëer de (meest) ideale leeromgeving in je klas

Want de omgeving waarin je leert, blijkt van grote invloed op de motivatie om te leren. Heb je als leerling in de klas een plekje waar je op je eigen manier de rust kan vinden om te studeren, maar waar je ook in contact bent met medeleerlingen en de leerkracht? Het blijkt voor de motivatie belangrijk dat je niet geïsoleerd zit van de rest van de klas en van je docent, maar dat je wel de ruimte om je heen hebt om je eigen leeromgeving kan creëren.

Creëer een duidelijke routekaart naar succes

Leerkrachten moeten de trainers en cheerleaders zijn die een duidelijk pad naar succes uitstippelen en ten alle tijde aanmoedigen. Dit concludeert professor Zoltán Dörnyei, onderzoeker aan de Universiteit van Nottingham, naar aanleiding van zijn onderzoek 
naar motivatie tijdens het leren. Want voorstelling hebben van hoe succes eruitziet en weten wat je moet doen om het te behalen, motiveert. Docenten zouden bijvoorbeeld “Leerlingen moeten helpen om zichzelf voor te stellen in hun ideale tweede taalpersonage en zo hun motivatie te gebruiken om hun leerresultaten te verbeteren”.

Maak leren persoonlijk en geeft keuzevrijheid

Door de leerling de keuze te geven hoe hij of zij wil leren, wordt leren persoonlijk. Iedereen heeft zijn of haar voorkeuren waarop je kunt inspelen om te motiveren. De een leert graag in spelvorm, de ander werkt liever vanuit onderzoek en ontdekken. Door leerlingen zelf de keuze te geven hoe ze leren, motiveer je leerlingen.

Maak wat je leert relevant en bruikbaar

Kennis opdoen moet nut hebben, je moet het kunnen toepassen in je dagelijkse leven. Een taal leren die niet meer wordt gesproken of die van een andere planeet komt die je toch nooit zal gebruiken, motiveert niet echt om te leren. Laat dus zien wat een handige tool een taal is in je dagelijkse leven.

Geef altijd zorgvuldig en positief feedback

Zelfvertrouwen zorgt dat leerlingen gemotiveerd blijven. Zelfverzekerde leerlingen creëer je door op een positieve manier en op een zorgvuldige manier feedback te geven. Niet gewoon “Top!” zeggen, maar ook benoemen waarom iets “Top!” is gedaan. Van daaruit laat je verder zien waar een leerling nog kan verbeteren en groeien. 

De gouden tip: zet educatieve leertechnologie in

Educatieve technologie geeft op een positieve manier inzicht in eigen kunnen en kennen. Maar ook voor het motiveren van leerlingen in het algemeen is dit een aanrader. Daarom is dit de gouden tip om te gebruiken bij het taalonderwijs.

Fast ForWord en ClearFluency zijn software die de diverse tools aan leerkrachten biedt om leerlingen gemotiveerd te krijgen en te houden. Met deze verschillende tools kun je de leerling de lesstof aanbieden op een manier die aansluit bij het niveau, maar vooral ook elke individuele leerling op een eigen wijze motiveert. Sterk Engels heeft een breed scala aan oefeningen, tools en lesmateriaal dat online beschikbaar is en daarom flexibel en naar behoefte kan worden ingezet. Zo biedt de methode bijvoorbeeld oefeningen aan waarmee je spelenderwijs je woordenschat vergroot. Doordat de lessen en lesstof online te plannen zijn, wordt voor leerlingen ook duidelijk hoe ze hun doelen kunnen behalen en wat ze hiervoor moeten doen.

Educatieve technologie maakt zo de inzet van de boven besproken motivatiestrategieën nog makkelijker en effectiever. Nieuwsgierig geworden hoe je met Fast ForWord en ClearFluency van Sterk Engels de motivatie van je leerlingen kunt verhogen? Hier vind je alle informatie over deze inventieve methodes.